Srebrenica ve Zepa Yerleşim Bölgesi Anneler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Munira Subašić, yönetim kurulu üyeleri Kada Hotić, Zumra Šehomerović, Sabaheta Fejzić ve Kadira Gabeljić, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin “anneler günü” etkinliğinin onur konuğu olarak İzmir’e geldi. Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Kurucu ve Onursal Başkanı Ahmet Kemal Baysak, Srebrenica Anneleri’ni Adnan Menderes Havalimanı’nda çiçeklerle karşıladı. Karşılamada TBHKDF) Önceki Dönem Başkanı Cemal Şenel, TBHKDF Başkan Yardımcısı ve İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, Derneğin Geçen Dönem Başkanı Av. Şenay Biçer, Kadın Kolları Başkanı Beyhan Yaylacıkoral Gül, TBHKDF Danışma Kurulu Üyesi Hüseyin Erciyas da bulundu.
“Srebrenica” konulu panelin konuşmacısı olacak anneler, katılacakları etkinlik öncesi Bosna Hersek Fahri Başkonsolosluğu’nu ziyaret etti. Srebrenica annelerinin ziyaretine Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği (SSDBiH) Başkan Yardımcısı Hasan Sehovic, TBHKDF Önceki Dönem Başkanı Cemal Şenel, TBHKDF Başkan Yardımcısı ve İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, derneğin kadın ve gençlik kolları üyeleriyle federasyonumuzun danışma kurulu üyesi Hüseyin Erciyas ve eşi gazeteci Saadet Erciyas, İnsani Yardım Vakfı Kurumsal İlişkiler Koordinatörü Mukadder Tanok Kırbaş katıldı.
Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, 6 Nisan 1992’de başlayıp, 15 Aralık 1995’te sona eren savaş sırasında bir çok şehirde katliamlar yaşandığını hatırlattı. Baysak, “Srebrenica, adı duyulan bir katliam oldu. Boşnak kardeşlerimiz, Sırplar ve Hırvatlar tarafından katledildi. 11 Temmuz 1995’te Bosna Hersek Srebrenica’da Boşnak soydaşlarımıza yapılan ve dünyanın unutturmaya çalıştığı soykırım unutulmadı, unutulmayacak, unutturulamayacak” dedi.
Munira Subašić, Srebrenica’da yaşanan soykırımın yaşayan şahitleri oldularını söyledi. Lahey’de bulunan eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi’nde şahitlik yaptıklarını anlatan Subašić, “Bosna’da bir soykırım oldu. Srebrenica bunun en açık örneği. Bizler, Srebrenica anneleri olarak adalet istiyoruz. Bize en ağır acıları çektirenlerin de en ağır cezaları almasını istiyoruz” diye konuştu.
Batı dünyasının gözleri önünde yaşanan soykırımın acılarının çok taze olduğunu belirten Ahmet Kemal Baysak, büyük acılar yaşayan, yaşananların soykırım olarak kabul edilmesi için yıllardır hukuk mücadelesi veren Srebrenica annelerinin ziyaretinden büyük mutluluk ve onur duyduğunu dile getirdi. Bosna Hersek Fahri Başkonsolosluğu’nun şeref defterine yazarak imzalayan Munira Subašić ve beraberindekilerle birlikte başkonsolosluğun sanat galerisini gezen Baysak, sergilenen eserler hakkında bilgi verdi.
Ahmet Kemal Baysak, Munira Subašić, yönetim kurulu üyeleri Kada Hotić, Zumra Šehomerović, Sabaheta Fejzić ve Kadira Gabeljić’e ziyaretleri anısına Bosna Hersek Fahri Başkonsolosluğu’nun ve Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’nun flamalarını verdi, konuklarıma ebru sanatı uygulanan doğal taşlarla oluşturulan plaketler sundu. 10 Mayıs 2014