İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin davetiyle izmir’e gelen Srebrenica anneleri, 12 Mayıs 2014 Pazartesi günü, Bornova Belediyesi Çamdibi Pazaryeri üstündeki Nedret Güvenç Tiyatro Salonu’nda düzenlenen “Srebrenica” konulu panelde konuşmacı oldu. Paneli Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, önceki Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, İzmir Ticaret Odası Başkanvekili Akın Kazançoğlu, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Önceki Dönem Başkanı Cemal Şenel, TBHKDF Başkan Yardımcısı ve İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, derneğin geçen dönem başkanı Şenay Biçer, Halilbeyli Bosna Hersek Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Kurucu Başkanı Neccar Er, Balkan göçmen derneklerinin yönetici ve üyeleriyle birlikte izledi.
Kendilerini Srebrenica’daki katliamın tanıkları olarak tanıtan Srebrenica ve Zepa Yerleşim Bölgesi Anneler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Munira Subašić, katliam sırasında üç günde 10 bin 700 kişinin öldürüldüğünü anlattı. Bu katliamın müslüman oldukları için yapıldığını anlatan Subašić, ”Savaşta 570 kadın, binden fazla çocuk öldürüldü. 12 binden fazla kadın tecavüze uğradı. Benim ailemde 22 kuzenim öldü. Burada benimle olan kadınların da çok kaybı olmuştur” dedi. Dernek olarak seslerini duyurmak için her yere başvurduklarını söyleyen Subašić, Avrupa Konseyi’ne, New York’a, İngiltere’ye, Hollanda’ya, Fransa’ya, Almanya’ya gittiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dernek olarak belki Bosna Hersek’ten daha çok çıktı sesimiz. Bütün zorlukları sırtımıza bindirip yolumuza devam ettik. Geçen sene Srebrenica’da 440 şehidin cenazesi oldu. İçlerinde 16 yaş altı 44 çocuk da vardı, 90 yaş üstü yaşlılar da. Benim oğlumun da iki kemiği birbirine 25 kilometre uzaklıktaki iki mezarlıkta bulundu. Bir parçasını bulabildiğimiz için mutluyum. Şimdi babasının ve akrabalarının yanında. 440 kişiden sadece 25’inin kafatası bulundu. Biz anneler, çocuklarımızı başsız doğurmuyoruz ama savaş acımasız. Onları ne yazık ki öyle gömüyoruz.”
Dernek olarak savaş suçlularını mahkemeye verdiklerini belirten Subašić yaptıkları çalışmalar nedeniyle tehdit aldıklarına da değindi. Subašić, “Bize, ‘Bir daha Bosna’da savaş olursa tüm kadınları da öldüreceğiz’ diyorlar. Biz ölene kadar yapılanları anlatmaya, sesimizi duyurmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Srebrenica’a 5 bin 500 çocuğun yetim kaldığını da anımsatan Munira Subašić, o çocukların şimdi düşmana karşı yanlarında en sağlam duran, iyi eğitimli, toplumda kariyer sahibi yol arkadaşları olduğunu söyledi.
Bugün Türkiye’de, yarın bir başka yerde seslerini duyurmak için çalıştıklarını anlatan Subašić, şimdiye kadar 6 bin 66 isim için mezar taşı yaptıklarını, geride daha bekleyen 4 bin mezar daha bulunduğunu söyledi. Munira Subašić, herkesi temmuz ayında Srebrenica’da düzenlenecek olan anma törenine çağırdı,”Törenlere özellikle gençleri gönderin, gelecek onların üzerinde. Bu acıların bir daha yaşanmaması için gençlerin gelmesi önemli” dedi.
Düzenledikleri etkinlik için İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği yönetici ve üyelerine teşekkür eden Srebrenica ve Zepa Yerleşim Bölgesi Anneler Derneği Yönetim Kurulu üyesi kadınlar, derneklerinin amacının, Bosna’da olanları dünyaya anlatmak ve barış mesajı iletmek olduğunu söyledi. Srebrenica anneleri, tüm Boşnak dostlarını, 11 Temmuz 2014 tarihinde Srebrenica’da düzenlenecek anma törenine katılmaya çağırdı. Panelin sonunda Srebrenica’da yaşanan dramın anlatıldığı kısa film gösterildi.
12 Mayıs 2014