Bosna Hersek’in Srebrenica kentinde 11 Temmuz 1995 günü Sırplar tarafından katledilen 8 bin 372 kişinin anısına Adana’da oluşturulacak anı ormanına ilk fidanlar törenle dikildi. Çukurova ilçesi Seyhan Baraj Gölü kıyısında 1. Çatalan Köprüsü yakınındaki ağaçandırma alanında düzenlenen tören, katliamda ölenler için Kuranı Kerim okunmasıyla başladı.
Törende konuşan Boşnak kökenli CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Srebrenica’da, Avrupa’nın kalbinde insanlık adına bir vahşet ve dramın yaşandığını söyledi. Her platformda, bütün dünyaya medeniyet ve insanlık dersi vermek isteyen Batı ülkelerinin gözünün önünde, bir haftada resmi kayıtlara göre 8 bin 372 Boşnak’ın katledildiğini belirten Tunay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu rakam aslında çok daha yukarıda. İnsan olanın bunu kabullenmesi mümkün değil. Hangi dini inanca, dile, etnik ve ırk özelliğine sahip olursanız olun, eğer insansanız, yaratılanı Yaradan’dan ötürü seven bir zihniyete sahipseniz, bunu kabul etmeniz asla mümkün olamaz. Başta Adana Balkan Boşnakları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanımız Ufuk Süslü olmak üzere, bu kampanyaya emeği geçen tüm belediye başkanlarımıza, özellikle Çukurova, Ceyhan ve Sarımazı belediye başkanlarımıza, il genel ve belediye meclisi üyelerimize, dernek başkanlarına ve yönetim kurulu üyelerine, isimini hatırlayamadığım tüm gönüllülere canı gönülden teşekkür ediyorum.”
Türkiye’nin istediği barış, kardeşlik ve hoşgörü ortamını törende gördüğüne işaret eden Tunay, “Ufuk Süslü başkanımız MHP milletvekili adayıydı, ben CHP milletvekiliyim, aramızda MHP milletvekili, CHP’li, MHP’li ve AK Parti’li belediye başkanları bulunuyor. Hepsine ve en başta Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’na teşekkürü borç biliyorum” dedi. Faik Tunay, “Projenin buraya gelmesinde, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç beyefendiyle çok emek harcadılar, bize destek oldular. Demek ki istenildiği zaman herkes kardeşçe bir araya gelebiliyor. Bu işin partisi, düşüncesi olmaz. Bu ülke herkesin” diye ekledi.
Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçilik Müsteşarı Sabit Subaşiç de Boşnak olmakla gurur duyduğunu, Adana’da da kendini emin ve gururlu hissettiğini söyledi. Bosna Hersek’in yalnız olmadığını ve asla yalnız olmayacağını belirten Subaşiç, “Bu tören, bunun açıkça bir kanıtıdır. Adana’daki bütün yetkilileri selamlayıp, tebrik ediyorum. Bu törene katılan gençlerden dolayı da memnuniyetimi dile getiriyorum. Bu konuyu gündeme getirdiğiniz için sizleri tebrik ediyorum ve bu tarz organizasyonların devamını diliyorum. Bosna-Hersek’in Ankara Büyükelçiliği adına sizlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Bosna Hersek’in İzmir Fahri Konsolosu Kemal Baysak ise Srebrenica katliamının, Bosna Hersek’in bir çok yerinde yaşanan katliamlardan biri olduğunu dile getirdi. Baysak, “6 Nisan 1992’de başlayıp, 15 Aralık 1995’te biten 4 yıla yakın süre içerisinde, birçok şehirde katliamlar yaşanmıştır. Srebrenica adı duyulan bir katliam oldu. Boşnak kardeşlerimiz, Sırplar ve Hırvatlar tarafından katledildi” dedi.
Söz konusu katliamlar yapılırken, uzaydan dünyadaki her şeyi rahatça izleyen teknolojiye sahip, “Medeni dünyanın mensuplarıyız”, “İnsan haklarına ve demokrasiye saygılıyız” diyen Batı dünyasının sınıfta kaldığını belirten Baysak, “Bu soykırım işlenirken hepsi gözlerini kapattı ve kulaklarını tıkadı. Müdahale edip bir şey söylememek için de ağızlarına fermuar çektiler” diye konuştu.
Törende daha sonra etkinliğin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan ve törene katılan protokol üyelerine teşekkür plaketi verildi. Milletvekili Faik Tunay, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay adına hazırlanan plaketi, kendisine vermek üzere teslim aldı.
Törene, MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ, Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Onursal Başkanı Cemal Şenel ile izci gençler ve vatandaşlar katıldı. Törenin ardından katılımcılar anıt orman alanına giderek, fidan dikimini gerçekleştirdi. Ormana, öldürülen her Boşnak için bir fidan dikileceği belirtildi.