İzmir’in Aliağa ilçesi ile Bosna Hersek’in Zenica-Doboj kantonuna bağlı Kakanj kenti arasında kardeşlik köprüsü kuruldu. Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Kakanj Belediye Meclisi’nin davetlisi olarak beraberindeki heyetle birlikte Bosna Hersek’in Kakanj kentine gitti.
Bosna Hersek Türkiye Fahri Konsolosu A. Kemal Baysak’ın da eşlik ettiği, dört gün sürecek ziyarette Aliağa ve Kakanj arasında Türkiye’de imzalanması öngörülen kardeş şehir protokolü de görüşüldü. Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Aliağa’nın coğrafi ve demografik olarak Balkan ülkeleri ile tarihi bağlarının olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Aliağa’da Balkan coğrafyasından göçle gelmiş çok sayıda yurttaşımız yaşıyor. 1924’de Mübadele ile Yunanistan’dan, 1936’da Bulgaristan’dan, 1951’de Bulgaristan ve Yugoslavya’dan, 1989’da da Bulgaristan’dan çok sayıda kişi Aliağa’ya gelmiştir. Nüfusumuzun büyük bölümünün Balkan coğrafyasıyla ilgili yakınlığı vardır. Aliağa Heyeti olarak burada olmaktan son derece mutluyuz. Aliağa ile Kakanj Belediyelerinin yakın bir gelecekte kardeş şehir olma kararlılığından dolayı da Kakanj Belediye Meclisi’ne ve Sayın Başkan’a şükranlarımızı sunuyoruz.”
Kakanj Belediye Başkanı Mensur Yasarspahic da Aliağa ile yakın gelecekte Türkiye’de imzalanacak olan Kardeş Şehir Protokolüyle iki kentin bir çok alanda işbirliği geliştirme olanağı bulacağını belirtti. Başkan Yasarspahic, “Aliağa ile Kakanj arasında önemli bir dostluk köprüsü kuruldu. Tarihi ve kültürel bağlarımızı geleceğe taşımak için bu ziyaret bizim için çok önemli. Karşılıklı doğal ve kültürel işbirliği, eğitim, spor, turizm potansiyeli, yatırım olanakları gibi çok sayıda alanda işbirliği yapmayı ümit ediyoruz” dedi.
Aliağa heyeti ziyaretin ilk gününde Kakanj Belediye Başkanı Mensur Yaşarspahic’in de katılımıyla Sarayevo’daki Kovaçi Şehitliğini ziyaret etti. Şehitliğin ardından Sarayevo Başçarşı’ya giden ekip, buradaki tarihi yerleri görme olanağı buldu. Bosna Hersek’teki ikinci günlerinde Kakanj’ı gezerek bilgi alan ekibe Gençlik Merkezi’n’de kenti tanıtan bir sunum yapıldı. Sunumun ardından Fransisken Manastırı, eski Boşnak evi, camisi ve Sultan’ın konağı ziyaret edildi. Aliağa heyetinin Kakanj ziyaretinin üçüncü gününde sanayi kuruluşları incelendi.